06. Beter slapen met EFT
1 op de 5 mensen meldde volgens het CBS in 2017 slaapproblemen.
Jij ook? Erg frustrerend! Wat helpt jou om beter te slapen?
Hoe is op dit moment jouw leefstijl (voeding, sport, mindset)?
Lees onderstaande tips voor meer slaapplezier!
Slaaptips:
- verander slaapbelemmeringen in jouw context. Bijvoorbeeld: Heb je een slecht bed waardoor je iedere dag met rugpijn opstaat? Koop een nieuw kussen en/of bed. Is het muffig in je slaapkamer? Lucht je slaapkamer, zodat je voldoende frisse lucht krijgt. Is je slaapkamer een troep en maakt dit je onrustig? Ruim je slaapkamer op. Snurkt je partner? Koop oordopjes of slaap een keer apart om te kijken of je dan wel kunt slapen. Heb je slaapapneu? Bezoek een dokter.
- het hormoon melatonine helpt bij slaapregulatie en wordt aangemaakt door licht. Je kan het ook als supplement slikken, maar ik ben zelf eerder voorstander van de oorzaak aanpakken. In de winter hebben we minder licht en kan een wake-up light helpen bij het opstaan. Een mobiel/tablet/tv/laptop geeft ook elektronisch licht af en is verstandig om een aantal uur voor het slapen gaan te vermijden. Zorg tijdens het slapen voor een donkere slaapkamer.
- creëer een gezond eet- en drinkpatroon. Eet suiker met mate. Drink geen alcohol, cafeïne (koffie, zwarte thee, cola, energiedrink) of muntthee meer 2 tot 3 uur voor het slapen gaan, deze werken alertverhogend en brengen jouw hormoonstelsel uit balans.
- creëer ontspanning op een manier die bij jou past; mindfulness, yoga, meditatie, douchen etc. Vermijd sporten vlak voor het slapen gaan omdat dit juist je alertheid verhoogt.
- ga voor jezelf na hoelang je al moeite hebt met slapen. Is er rond dat moment iets gebeurd, wat je nog niet verwerkt hebt? (Oude) trauma's kunnen je slaapritme verstoren. Onverwerkte angsten, boosheid en/of verdriet kunnen een voortdurende staat van waakzaamheid in je lijf creëren, ook al denk je niet meer aan die gebeurtenis. Mocht dit bij jou het geval zijn, zoek dan professionele hulp. Denk aan je huisarts, psychische ondersteuning en/of een EFT-behandelaar. Ditzelfde geldt voor verslavingen en/of depressies.
- en dan hebben we EFT! Eerst is het belangrijk om de basis te beheersen. Maakt het je alert (doe het dan 's ochtends) of kalmeert het je (doe het dan 's avonds of als je tussendoor wakker wordt)?
Klik hier voor een website met drie EFT protocollen voor slapeloosheid. Eén voor slapeloosheid door bezorgdheid, de tweede voor dat je te hard voor jezelf bent en de derde over de angst voor weer een beroerde nacht. Denk je dat één van voorgaande een oorzaak is voor jouw slaapprobleem? Lees het protocol eens door.
Een EFT protocol geeft richting aan wat je kan zeggen en is zeker bij het oefenen met EFT heel handig zijn. Ik ben meer een voorstander van het gebruik van je eigen woorden en inzoomen op concrete emoties en gedachten en wat je op dát moment voelt in je lijf. Dit is iedere keer weer anders, dus check goed voor jezelf welke taal bij jou past.
Klop tijdens het toepassen van EFT op:
- alle angsten, verdriet en boosheid die je tegenkomt i.r.t. het (gaan) slapen en opstaan.
- evt. pijnklachten en/of ongemakken die je ervaart als je naar bed gaat en/of in bed ligt
- alle stressfactoren van die dag (en/of periode)
- alle angst dat de resultaten niet blijvend zijn en je weer terug gaat naar je oude slaappatroon
Bij Voel je Zenja help ik klanten voornamelijk bij het vinden van emotionele en mentale rust.
Hoeveel EFT-sessies er nodig zijn om weer lekker te slapen, hangt af van jouw vraag.
Na één sessie kan je al wel EFT zelfstandig toepassen.
Nieuwsgierig?
Vraag een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van een half uur aan of boek een EFT-sessie!
Slaap lekker!
Sonja van Voel je Zenja
05. Liefde, hoop en vertrouwen
04. Zonnestralen op een grauwe dag
In november 2016 werd ik gebeld door Barbara, een journalistiekstudente. Of ik haar op korte termijn een spirituele ervaring kon geven, zodat zij daar een column over kon schrijven. Ze hoopte een spirituele ervaring te beleven met behulp van een healing.
Meestal zeg ik nee tegen verzoeken voor een hapklaar antwoord. Eenduidige antwoorden wil ik namelijk niet bieden, wel wil ik samen met een klant onderzoeken wat er op dat moment nodig is. Toch trok mij iets in haar stem aan. Ze leek oprecht nieuwsgierig en verwonderend in het leven te staan. Twee kwaliteiten die ik zeer waardeer en mij inspireren. Mijn beeld van journalisten was dat zij vooral hun ratio volgen en een healing wellicht negatief zouden bestempelen als iets wat niet mogelijk is. En ja, hier door ik waarschijnlijk veel journalisten mee tekort. Wees gerust, mijn beeld is bijgesteld! Barbara vertolkte namelijk een andere, onderzoekende, stem. Ik besloot het erop te wagen en vond het wel even spannend. Wat gaat deze healing haar opleveren? Dat blijft, ook voor mij, altijd weer een verrassing! Ons gesprek en de healing leverden ons beiden iets op! Zij ervoer 'zonnestralen op een grauwe dag', en ik? Ik kreeg een kijkje in haar hoofd door haar mooie column. Dankjewel Barbara!
03. De belevingswereld van intimiteit.
Welkom!
Intimiteit is in vele gevallen een beladen onderwerp. En zodra dit het niet is, denken we te weten wat intimiteit inhoudt en voor ons betekent. Als ergotherapeut, docent en supervisor/coach is er altijd sprake van intimiteit. Niet in de betekenis van seksuele intimiteit, maar in de vele andere betekenissen die dit begrip behulst. Vanuit mijn studie Begeleidingskunde heb ik de betekenis van intimiteit voor supervisie en voor mij onderzocht a.d.h.v. trage vragen. Dit was een ware ontdekkingstocht, vandaar de link naar de atlas van de belevingswereld. Hopelijk gaat u/jij met mij mee en leest u mijn essay.
Klik hier om het PDF-bestand over intimiteit te downloaden en lees snel verder!